tisdag 4 september 2012

Ej tjäna på andra men tjäna varandra
LO ha fått en ny ordförande. Han heter Karl-Petter Thorwaldsson och säger i Svenska Dagbladet 1 september att han som SSU-ordförande i högsta grad var med om "omläggningen från full sysselsättning till inflationsbekämpning i början av 1900-talet".
Nu ska han bekämpa arbetslösheten. Den kan minskas med hundratusen personer med "ganska enkla åtgärder". Främst genom att "få igång debatten" med Svenskt Näringsliv och med den borgerliga regeringen.

Efter att ha läst en hel sida med sådant trams blir man bedrövad och förbannad. Det finns ett enkelt sätt att få bort arbetslösheten, ett sätt som sossarna glömt och Näringslivet aldrig skulle tillämpa, och det är genom keynesianism.
Den brittiska ekonomen John Maynard Keynes publicerade 1936 teorin att staten måste gå in och anställa folk när det privata näringslivet inte gör det.
Jobb finns hur många som helst.

I det privata näringslivet går verksamheten ut på att med så få anställda som möjligt göra så stor vinst som möjligt. Man avskedar och pressar de kvarvarande hänsynslöst. Det är ett system som gör de anställda sjuka och utarbetade.
Statliga företag skulle inte drivas för vinst utan för lycka och välfärd. Vi människor gillar att arbeta. Där någon känner sej pressad bör fler anställas. Fler lärare till mindre klasser. Fler skötare till sjukhus och åldringsvård. Fler förare till fler ambulanser, statliga förstås. Fler städare, fler piloter, fler tågvärdar, konduktör i varje buss och vagn. Kontorister på varje polisstation. Mer personal överallt.

Går inte, finns inga pengar, får man höra. Det finns visst pengar. Sverige har aldrig varit så rikt som nu. I Sverige ska väl inte de arbetslös svälta ihjäl? När inte de privata företagarna vill försörja dem får ju samhället göra det. Man får betalt för att inte arbeta.
Så vill ingen människa ha det. Det finns jobb åt oss alla. Inte jobb som privata snyltgäster kan tjäna på, men som kan tjäna oss alla. Keynes sa att staten bör ta över ansvaret när inte det privata näringslivet vill ordna jobb.
Vi kan säga: Ej tjäna på andra men tjäna varandra!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar