torsdag 12 januari 2012

En märklig musikupplevelse


I söndags kunde man uppleva något alldeles enastående i musikväg. En hel timmes helsvensk musik! Det var Benny Anderssons orkester som firade sin tioåriga tillvaro med en jubileumskonsert. Med svenskt kulturarv i form av folkmusik, vals, hambo, polka, snoa och begripliga texter – på svenska! Framfört av några av våra främsta artister.
Tommy Körberg roade sej med att också spela gitarr. Kalle Moraeus som är allroundmusiker valde här banjo och mandolin. Helen Sjöholm visade sej kunna dansa och spexa som man aldrig sett henne göra förr. Man såg att artisterna hade roligt – som om det här var något de länge längtat efter att få göra.
Sen kom då i tisdags Måns Zelmerlöws återblick på sommarens Allsång på Skansen. Där man tycker att det svenska kulturarvet med sin spelglädje borde vårdas och bevaras – på Skansen! – där släpps pop och rock, amerikanska texter och dunkadunka loss, blandat med kommersiell svensk schlagermusik. Ett elände som åtminstone vi äldre har svårt att stå ut med.
På söndag sänds andra delen av Benny Anderssons jubileumskonsert i SVT:s kanal 1. Om den håller samma klass som första delen så har vi här en timmes musikalisk upplevelse som vi förmodligen inte mer får vara med om i vårt USA-ockuperade musikliv.
Benny Andersson på söndag alltså – missa det inte!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar