onsdag 11 maj 2016Vi får lära oss att respektera andra folks religion. Det borde vi inte göra . Religion är medeltida vidskepelse. Att Sverige blivit ett av värdens bästa länder att leva i beror på att svenska folket gjort sej av med religiös tro. Men vår klokhet är av sent datum. I FiB/Kulturfront nr 11/2014 kan man läsa lite svensk historia:  
När Sverige blev kristet och fick skrivna lagar infördes brottet hädelse i lagen. I 1734 års jag handlar hela första kapitlet i missgärningsbalken om "försmädelse mot Gud och avfall från den rena evangeliska läran". Där stadgas dödsstraff för den som "lastar och smädar Gud, hans heliga ord och sakramenten". Den som "av lättsinnlighet" gör "gäckeri" med sakramenten kommer undan med böter. Detsamma gäller den som "brister ut i eder och svordom vid gudstjänsten". Kriminaliseringen av hädelse och gäckeri fanns kvar i 1864 års strafflag, men dödsstraffet var ersatt med straffarbete och fängelse. Strindberg åtalades för gäckeri med nattvarden i en av Giftasnovellerna men frikändes. Hädelse och liknande brott fanns kvar ännu på 1930-talet.
Mycket av världens elände beror på att folk är besatta av religioner och försvarar dem till varje pris. Så har vi också varit, och det för inte så länge sedan.
Nu bör vi bli aktiva. Inte bara tolerera andras tro och vidskepelse utan aktivt bekämpa den. Sverige har blivit ett av världens bästa länder att leva i. Det kan bara bero på att vi ersatt tro med vetande, vidskepelse med förstånd.
Vi bör tro på oss själva och vara stolta över vad vi uppnått. Det är inte högfärd – det är bara ett konstaterande av fakta.  

6 kommentarer:

 1. Du skriver så klokt, tack för din befriande klarsyn. Önskar att världens makthavare kunde tänka som du. Hälsningar från Siv

  SvaraRadera
 2. Trots allt måste man alltid respektera människan. Och man vinner på att försöka förstå troende människor - inte bara fördöma. Religionen levde kvar i forna Sovjet fast man kunde sys in på mentalsjukhus för att man var troende.
  Ifrågasätta utan hat och med insikt om hur människor funkar - går det?

  SvaraRadera
 3. Ingenting sedan maj. Har herr pedofilförespråkare Wernström äntligen börjat tackla av?
  www.scutum.se

  SvaraRadera
 4. Fy skäms på dej, respektlösa apelsin. Jag hoppas att du är så ung ännu, att din hjärna har en möjlighet att "växa". Annars tycker jag synd om dej.

  SvaraRadera
 5. Instämmer med Siv. Och undrar också lite oroligt varför det gått så lång tid.

  SvaraRadera