fredag 12 juli 2013

När blir penningväsendet begripligt?Det är något mystiskt med pengar numera. Jag har haft tur, jag lever på den gamla rest av välfärden som heter ATP, jag får tolv tusen kronor i månaden på mitt personkonto. Men det är allt mindre jag kan göra med dessa pengar. Jag kan inte betala med dom på bussen. Jag kan betala för bensin med kort. Jag kan ta ut kontanter i en automat på ICA som gärna vill ha kontanter för mat och tandkräm som jag köper där.

I en artikel i ett gammalt Ordfront Magasin (nr 2/2009) läser jag att bankerna skapar pengar när de lånar ut. I Sverige skapas 92 procent av samhällets pengar av privata banker, medan 8 procent skapas av Riksbanken. De privata bankerna skapar pengar i form av digitala konton, medan Riksbanken skapar kontanter, alltså sedlar och mynt.

I Ordfronts artikel frågas: Är det klokt att låta privata vinstdrivande företag ansvara för att skapa samhällets betalningsmedel? Jag måste fråga: Digitala pengar, är det pengar som finns eller finns dom inte?

Ordfronts artikel slutar: "I dag motsvarar mängden sedlar och mynt bara en mycket liten del av den totala penningmängden. Resten är digitala pengar skapade av bankerna. När ska vi åter bestämma oss för att ge Riksbanken ensamrätten att skapa alla pengar."  

Bra fråga! Och när ska vi nationalisera bankväsendet och beröva enskilda rikemän makten över våra liv? När ska vi göra penningväsendet begripligt för oss vanliga gräsrötter? Jo, när vi inför planekonomi, socialism och verklig demokrati. Förr går det inte. Men när?
1 kommentar:

  1. Planekonomi har testats och inte fungerat. Vad krävs för att Sven Wernström skall inse det?
    Kolla in Peter Englunds blogg.

    SvaraRadera