fredag 29 augusti 2014

Vem har valt Wallenberg?I tidningen Dagens ETC (en röd dagstidning för ett grönare Sverige, du prenumererar väl på den?) läser jag den 28 augusti en ledare med rubriken Sveriges mäktigaste heter inte Reinfeldt utan Wallenberg.
Där skriver Johan Ehrenberg att Sverige ägs av en familj, i betydligt högre grad än något annat land. Inte ens Kina, det nya kapitalistlandet där ägandet skapats av en liten elit, har en dominans från en enstaka familj som Sverige. Och USA har åtminstone sex-sju familjer som slåss om dominansen. Så icke Sverige.
Ungefär 43 procent av börsen är Wallenbergföretag. Wallenberg skriver brev till regeringen (om Saudi-affären t ex), brev som får regeringen att stå i givakt. Wallenberg förespråkar kärnkraft , därför har den frågan aldrig fått en politisk lösning.
Varje dag träffas Jacob, Peter och kusin Marcus Wallenberg och pratar om politikens utveckling.  Några gånger per år träffar de statsministern.
Wallenberg är givetvis moderater och oroliga för vad en ny regering kan hitta på.
Snart har vi möjlighet att rösta bort den blå regeringen. Men landets största makthavare, Wallenbergarna, kan vi inte rösta bort.
Sådan är den svenska demokratin.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar