fredag 23 maj 2014

En ny sångbok till vardag och kamp


Svenskarna är ett sjungande folk. Nu kommer Leopard förlag och ABF med Röda sångboken med en hel del av arbetarrörelsens sångskatter. Exempelvis Internationalens alla verser. Ulf Lundell bidrar med Öppna landskap och Mikael Wiehe med sina nya röster:

När vi harblivit gamla
och vårt hår har blivit grått
När livet börjar mörkna
och dagarna har gått.
När våra kroppar kroknar
och våra steg blir tunga
ska nya röster sjunga,
ska nya röster sjunga.

Här finns Var blev ni av ljuva drömmar? av Tage Danielsson (sossen som blev Socialdemokratins främste kritiker). Arbetets söner har blivit Arbetets kvinnor. Feministerna får Vi måste höja våra röster för att höras och En dag ska barnen säga: Ack mödrar det gjorde ni bra! Den som är bra på gitarr får ett osannolikt krångligt komp till Vem kan segla förutan vind? för boken är slösande rik med noter till varje sång. Allan Edwalls Årstider är ren litteratur.
Norrlänningen Ronny Eriksson bidrar med Länge har vi väntat:

Malmen som vi hade den tog LKAB,
å skogen tog en annan å inte nog med de´,
nej sen kom sxtitalets deporteringar.
Ja din politik, den har varit sig lik
oavsett regeringar.

Så stöter vi på namnat Ulf Dageby, Sillstryparn, som skrev Vi äro tusenden till Tältprojektet och Hanna från Arlöv. Jag har fått för mej att man kan se honom dagligen som centralfiguren i ICA:s annonser på TV. Men kanske har jag fel.
Fel har jag däremot inte när jag påpekar vad som saknas i arbetarrörelsens nya sångbok. Där saknas alla låtar som Turid Lundqvist sjungit på platta. Och där saknas Narren med framför allt Sången om LKAB.
Men låt oss glädjas åt det som är. Och läsa på baksidan: "Boken kan användas på möten, manifestationer, utbildningar, till vardags och till fest. Låt sången inspirera till att göra en annan värld möjlig."    
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar