fredag 3 februari 2012

Fredrik Reinfeldt ljuger

Att Fredrik Reinfeldt ljuger är inget nytt. Den som kallar ett högerparti för arbetarparti kan inte ha stor respekt för sanningen. Här är några fler exempel:

Nyligen hävdade Reinfeldt att "större delen av apoteken finns kvar hos Apoteket AB" (alltså hos staten). Faktum är att omkring 70 % av apoteken är privata.

"Nu öppnas en del apotek på ställen i landet där det förr inte fanns apotek." Faktum är att bara två apotek sen 2009 har öppnats på helt nya orter, i Älmsta och Insjön.

"Vi har två år i rad, 2010 och 2011, varit ensamma i Europa om att ha ekonomi i balans och överskott." Faktum är att Sverige hade ett underskott på en miljard 2010. Schweiz, Norge och Estland hade överskott båda åren.

"Fler har kommit närmare arbetsmarknaden." Faktum är att arbetslösheten har ökat och ökar – allt fler är längre bort från arbetsmarknaden.

"140 om dagen förtidspensionerades" under Göran Perssons tid. Korrekt siffra ska vara 51 personer per dag i genomsnitt under åren 1998–2006.

"Barn och ungdomar lär sig mer." Men 31 procent lämnar gymnasiet utan fullständiga betyg. I grundskolan går det i samma riktning.

"Skattesänkningar har riktats mot låg- och medelinkomsttagare." Men statistik i Reinfeldts egen statsbudget visar att det är de rika som tjänat mest på skattesänkningar.

De här exemplen är hämtade ur Svenska Kvinnors Västerförbunds internbulletin nr 1/12. Där står inte var citaten är hämtade och jag kan inte kontrollera om de är korrekta. Men om bara något av citaten är rätt återgivet borde det väl ha orsakat ett drev mot Reinfeldt från Mats Knutson, Margot Silberstein, Peter Wolodarski och andra borgerliga kommentatorer i våra stora massmedia.

Det räckte ju med ett enda misstag av Håkan Juholt för att han skulle anses ha gjort bort sej. Det verkar som om Fredrik Reinfeldt har sina supportrar i den svenska medievärlden.

1 kommentar:

  1. Blev tipsad om din blogg av en kamrat. Har läst några av dina poster här nu. Och måste säga att det nog är en av de bästa bloggar jag har läst. Kommer fortsätta läsa här och skall ta att ge mig ut och införskaffa ett par av dina böcker. :)

    SvaraRadera