fredag 14 oktober 2011

Krönika i Folkbladet 14 okt:

Nu måste jag åter påminna om bilden där politiker står med spadar i händerna och "tar första spadtaget" till något som ska byggas. Under bilden kunde det stå:
"Här är politiker som aldrig behöver hålla i en spade men tjänar fyra gånger mer än dom som ska göra det här bygget."
Så står det naturligtvis inte.
De här politikerna får mej att fundera över ordet demokrati. Jag googlar det och får bekräftat att demokrati handlar om folkstyre och "alla människors lika värde och rättigheter".
Arbetarna som gör jobbet har fyra gånger mindre lön än de politiker som inte gör jobbet. Hur är det då med demokratin? Om vi inte har folkstyre, demokrati, då har vi tydligen tjyvastyre, dvs kleptokrati.

Nu har jag levt så länge att jag kan se tillbaka och minnas den tid då Sverige var världens främsta välfärdsland och liknade riktig demokrati. Låt oss då undersöka hur det blivit.
Vi väljer inte längre våra företrädare. Vi väljer politiker som sökt karriär inom politiska partier. Och som börjar med att ge sig själva höga löner, för att sedan fortsätta med att gynna sina polare och försämra tillvaron för oss andra och lämna ut oss till samhällets skurkar och rikemän.
1) De ger sig själva höga löner. Fredrik Reinfeldts månadslön har höjts med 4000 kronor till 144000. Han kunde leva gott på 44000. Minst hundratusen är ren stöld från oss andra. Mer än en miljon per år.
2) De gynnar sina polare. I Skåne har sjukvårdspolitikerna gett sin regiondirektör ett lönelyft på 15000 kronor i månaden. Han tjänar nu 175000 och är därmed den bäst betalda landstingsdirektören i landet. Han kunde leva mer än gott på 75000 i månaden. Minst hundratusen är ren stöld från skånska skattebetalare. Mer än en miljon per år.
3) De försämrar för sina väljare. Höjer avgifter (på parkering t ex), ger bort vår gemensamma egendom till privata profitörer (Centralbadet) och låter skolbarn och åldringar bli lönsamma objekt för vinstdrivande storföretag.
4) De lämnar ut oss till samhällets skurkar och rikemän. Exempelvis till banker och fastighetsägare. När en bank håller på att gå åt helvete räddar politikerna den med skattepengar i stället för att ta över den. De tillåter bankerna att låna våra pengar utan att betala ränta. Medan bankerna får ta skyhöga räntor när vi lånar till sånt vi absolut måste ha, t ex bostäder. Ett område där fastighetsägare fritt får stjäla våra pengar för hyror och bostadsrätter. Tjäna på att äga, inte på att arbeta.

Andra kvartalet i år gjorde Volvo en vinst på 7249 miljoner kronor (mer än 7 miljarder alltså). Vad är det för pengar? De måste ha skapats av två kategorier: antingen av köpare som lurats att betala för mycket eller av arbetare som inte fått fullt betalt.
Pengar som stulits från folk som jobbat och gått till aktieägare som inte jobbat.
Är Sverige alltså en demokrati eller en kleptokrati? De är något att fundera över, inte minst för oss som skriver och ska sätta så sanna ord som möjligt på det vi alla upplever.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar